LÆSERNES EGNE NOVELLER

El Sante©

Samtalen
Oversat fra norsk af Nanna i henhold til aftale med forfatteren

Stengulvet var gammelt og umuligt at glide på, det vidnede om et utrolig håndværk i den gamle kælder med badeopsatsen midt i rummet.
Mine to mostre var vokset op i huset og videreførte dermed husets traditioner. Jeg er vokset op hjemme hos mine to mostre da jeg mistede min mor som helt lille. På gården var der flere drenge at lege med.
Vi drenge oplevede kælderen som både kold og skræmmende. Men den var fin til opbevaring af kartofler og grøntsager. Men den kunne også opvarmes, når den skulle bruges som badstue. Som badstue var døren til kartoffelkælderen lukket og det var forbudt land at åbne den når vi badede.
Det var koldt i kartoffelkælderen, så der var nok ingen der smugkiggede på os når vi badede i karret, eller var der? De underjordiske eller  kælderfolket måske.
I dag er jeg mere realistisk, dengang fantaserede jeg vist bare. Det var jo bare skræmmetanker, det med kælderfolket og straf for at snakke over sig om det vi oplevede dernede til andre i familien eller udenfor huset.
Som regel var vi bange for at gå derned alene, men sammen med de voksne gik vi tit ned og blev badet.
Det er ikke godt at vide hvad der var sandhed og hvad der var opdigtet når vi kom op fra kælderen, i hvert fald ikke for os børn.
En gang overhørte jeg en samtale, mellem mine to mostre. Mange gange i tiden efter, spekulerede jeg på, hvad der var sandt, og hvad jeg blot tror jeg hørte. De var ikke altid enige disse to mostre, de havde hver deres måde at være på, men var også gode mennesker på hver sit område. Men nu var de uenige igen. Jeg antog at de snakkede om mig, de hviskede i hvert fald ind imellem.
- Nej, det tror jeg ikke, sagde den ene. 
- Jo da, jeg så det i går aftes, sagde den anden, det er sikkert.
Jeg stod ganske nøgen oppe i karret og begyndte at fryse lidt.
De vendte ryggen til mig mens de snakkede med hinanden, og hviskede så lavt, som de kunne. 
Jeg blev lidt irriteret, men så hørte jeg noget jeg ikke skulle have hørt. Når man er en purk hører man godt, også det man ikke skal høre. De snakkede om min tissemand, og om noget de gik over overvejede. 

- Jo, sagde min ene moster. 
- Nej, sagde den anden moster. 
Så vendte de sig om mod mig igen, greb en klud og dyppede den i karret. De stod på hver side af mig, så skrubbede de mig. Min ene moster tog ryggen, den anden forsiden. 
- Fryser du? 
Jeg ved ikke hvem der spurgte, og vaskekludene var overalt på mig. Jeg blev straks varm og sagde nej. Vandet blev hurtigt koldt, så den ene tog en spand og gik hen til komfuret hvor kogekedlen stod. En spandfuld blev hældt ned i karret, og det blev godt og varmt igen. Vaskekludene blev atter brugt ihærdigt, og denne gang blev min tisser også vasket. 
Uhh, jeg lagde mærke til at min ene moster kiggede mig over skulderen. Men kluden blev også brugt på ryggen, så den ene holdt dog stadig sin hånd der. Kluden foran satte sig fast mellem mine ben. 
- Ohh, sagde min moster, - så bruger jeg hånden i stedet for. Så sæbede hun hånden ind, hvorefter det gik løs. Hun trak i tisseren og slap den for bare at trække i den igen. 
Nu huskede jeg brudstykker af det de havde hvisket om tidligere:
- Tisseren har forhuden frem ud over spidsen, som den nu har når man er en purk, men det er underligt, at den ikke åbner sig, havde de hvisket.
- Johhh, nu den har været åben, jeg har faktisk set det før når vi vasker ham.
- Det har jeg aldrig set, jeg tror ikke på dig.
Der var en nussen og pillen, og nu tror jeg de skulle se efter. De havde for øvrigt også nævnt doktoren i deres snak.
Nu havde hun vasket så meget, at jeg vidste, at de ville prøve noget, og så mærkede jeg, den der følelse i tisseren.
Den blev midtpunktet for alle nu, selv jeg selv stirrede nedover hånden der gik frem og tilbage.
Så pludselig trak min moster huden bagover og klemte bag på min pung med den anden hånd, og frem kom spidsen, rød og ren og med huden strammet hårdt omkring den. 
- Der ser du, sagde min moster stolt og knejsede med nakken. - Kan du se jeg havde ret, det er udvikling på vej.  
Min anden moster rakte hånden frem, der var ikke længere en klud på ryggen. Hun greb om tisseren og klemte lidt, mosters hånd var stadigvæk på pungen, og spidsen var ude. Hun klemte igen. 
- Åh, så nydeligt, sagde hun, - så er der det problem mindre og ikke mere at tænke på nu.
- Nej, du skal ikke bekymre dig for tidligt, alt er normalt her. 

Jeg fik en følelse af, at de havde diskuteret mig, og at de havde haft mistanke om, at der måske var et problem med min tisser. Den ene moster klemte stadig mens den anden moster havde et greb i pungen, og stadig var spidsen ude. Vaskekludene var ikke længere i brug, og det eneste der var i bevægelse var de to mostres hænder som varsomt strøg hen over spidsen på min tisser.
Jeg stod i karret og spekulerede på, om de mon var færdige med at vaske mig, men jeg ville ikke spørge, siden de stadig holdt ved mig, så ville jeg bare få skideballe i stedet for.
Min anden moster overtog nu pladsen på min tisser, moster slap modvilligt, men blev stående for at se hvad der nu skulle ske, tror jeg. Min anden moster tog noget mere sæbe med den anden hånd og byttede så om til den og igen trak hun i forhuden, som rullede indover og det var smertefuldt. Meget af det indvendige hud blev synlig og det også var rødt, men lysere.

- Au, sagde jeg, men hun reagerede ikke det mindste på mit råb, var nok for optaget med det hun var i gang med. Så trak hun huden helt frem igen. Det var som et chok, ikke godt, ikke skidt, men jeg rykkede til så hun slap, sådan husker jeg det i hvert fald.
- Nu kan du godt stå ud af karret!
De frotterede mig både foran og bagpå og sagde, at jeg kunne gå i seng, for nu var dagen slut for os drenge.

Jeg tænkte meget på tisseren den aften og mærkede efter om jeg kunne få huden bagover alene, men det gjorde ondt så det stoppede jeg straks med.  Men den blev stivere indvendig og jeg var lidt øm dernede.

Jeg drømte nok den nat. Det blev så varmt der hvor jeg lå, og jeg vendte og drejede mig nok lidt. Jeg synes der var nogen der holdt mig fast, og stemmer der hviskede til mig. Men jeg hørte ingen ord, så jeg vendte mig over på siden og stemmene forsvandt. Det var stadigvæk varmt mod min ryg og jeg synes kroppen lå i en bue og jeg beskyttede tisseren ved at holde hænderne dernede. Jeg drømte, at tisseren voksede sig større og blev varmere, huden rullede roligt bagover, så kunne den ikke længere og gik fremad igen. Jeg viste mig frem for nogen og sagde: Se den åbner sig, den åbner sig, og nogen ville se det mange gange, så jeg fortsatte med at vise det. Der var så varmt på ryggen og jeg følte det som om stolen jeg var sat i gyngede, den gyngede ja. De voksne ville fortsat se om jeg kunne få huden bag ved spidsen og jeg trak den bagover igen, roligt trak jeg.
- Se her, sagde jeg, - nu kan I se min spids.  En nysgerrig tilskuer kom frem og trak lidt hårdt og sagde: - Sådan skal du gøre.
Da revnede det, og jeg skreg i søvne, alle måtte vågne af mit skriv, igen skreg jeg.
Så var drømmen borte, jeg kan ikke huske mere og da jeg vågnede om morgenen følte jeg at tisseren var om muligt endnu ømmere end i går aftes. Jeg trak ud i natpyen og så mig ned i skridtet og trak lidt forhuden, men det var stadig ømt og jeg skulle tisse, og så glemte jeg alt og var sulten.

 

                        El Sante